Pro kart Nederland

Een pro kart is goedkoop en aanschaf en  in onderhoud. Het onderhoud is veelal zelf te doen. Kijk in de 'veelgestelde vragen' welk onderhoud dit betreft.

Een redelijk gangbare pro kart, afhankelijk van zijn staat, is al te koop vanaf zo'n 1000 euro. Kijk (wederom) in de veelgestelde vragen waar je op dient te letten bij het aanschaffen van een pro kart. Uiteraard kun je altijd even iemand vragen om advies.

De pro kart klasse is de enige (échte) endurance klasse in Nederland. Pro Kart Nederland is eind 2021 aspirant lid geworden van de KNAF. De KNAF, sectie karting, had tot eind 2021 géén endurance tak onder haar vleugels. Uiteraard is het ook fantastisch dat we dan onder KNAF licentie/verzekering kunnen rijden.

Aangezien wij veel rijtijd willen hebben (in tegenstelling tot andere klassen), huurt Pro Kart Nederland de circuits voor een volledige dag af. Op deze dag rijden er dus geen andere klassen. Dit houdt in dat wij elke wedstrijddag een eigen invulling kunnen geven, dat we de paddock voor onszelf hebben, en dat het alleen op de baan een race tegen de klok wordt. Op de paddock heerst gezelligheid.

Een Pro Kart is een ideale kart voor liefhebbers die low-budget willen karten. Goedkoop in aanschaf en nog goedkoper in onderhoud!

Vroeger, was een deelnemersveld van 30-40 pro karts niet ongewoon. Pro Kart Nederland gaat er alles aan doen om die tijden te proberen te doen herleven. Een voorzichtige schatting is dat we 20 karts aan de start hebben in 2022. Dit zouden er ook 25+ kunnen worden. Omdat het karten reuze populair is geworden, er veel huurkart wedstrijden zijn, is de meest logische opvolgklasse de pro kart klasse. Low budget in aanschaf, low budget om te rijden.

Een pro kart is een relatief zware kart, met 2x een Honda GX160 4-takt motor er op. Aangezien de kart niet heel snel is (de topsnelheid gaat richting de 95 km/uur), komt veel op het rijden en de techniek aan. Te snel de bocht in, is meestal te langzaam er uit - en dat kost wat meer tijd bij een pro kart dan bij bijvoorbeeld een 2takt of een schakelkart. Wat de kosten nog verder drukt is het feit dat wij het hele jaar op slicks rijden. Dus ook in de winter en tijdens regen. Dit maakt het allemaal nóg leuker. Lijkt het je leuk een keer mee te rijden?

Je kunt je eigen pro kart mee brengen, of, via de webshop kun je een 'arrive and drive' boeken. Meerdere rijders/teams hebben een extra pro kart welke zij aanbieden via deze site. De prijzen hiervan kunnen overigens verschillen. Zo kan een nieuwere kart duurder zijn per dag, dan een kart van 10 jaar oud (die óók voorin kan mee komen !).  Kom je net van de huurkart af? Dan weten wij zeker dat dit een hele leuke klasse is om door te groeien. Maar ook voor de oudgedienden is de pro kart klasse een zeer leuke klasse. Wij begrijpen dat zelfs met overgewicht i.c.m. het relatief lage vermogen van de pro kart de wat zwaardere mensen onder ons niet vooraan kunnen meerijden. Gewicht kost nou eenmaal snelheid.
Ten gevolge hiervan hebben wij ons kampioenschap opgedeeld in een fun klasse en een pro klasse. 

Fun & Pro klasse

Fun-klasse

 • Klasse tot 195kg
  (gezamenlijk gewicht rijder & kart)
 • Rijden geheel volgens het 'Technisch reglement Pro Kart Nederland'.
  (bekijk: hier)
 • Rijden geheel volgens het 'Sportief reglement van Pro Kart Nederland'
  (bekijk: hier)

Pro-klasse

 • Klasse tot 185kg
  (gezamenlijk gewicht rijder & kart)
 • Rijden geheel volgens het 'Technisch reglement Pro Kart Nederland'.
  (bekijk: hier)
 • Rijden geheel volgens het 'Sportief reglement van Pro Kart Nederland'
  (bekijk: hier)