FAQ 

Lees hier de meest gestelde vragen.

Heb je een andere vraag ? Stuur even een berichtje aan info@prokartnederland.nl
Wij zullen jouw vraag dan hier toevoegen en beantwoorden.
 

Wat is een pro kart?

Een pro kart is een ideale kart voor liefhebbers die low-budget willen karten. Goedkoop in aanschaf en nog goedkoper in onderhoud!

De running-costs van een pro kart zijn lager dan in welke andere kartklasse dan ook.

6 uur rijtijd per dag

Bij andere organisatoren ben je veelal afhankelijk van wanneer je mag rijden op een wedstrijddag. De meeste organisatoren laten meerdere klasses rijden op een wedstrijddag.
Gevolg: veel minder rijtijd.

Pro Kart Nederland huurt voor elke wedstrijddag de hele baan af voor de gehele dag. Wij laten geen andere klasses toe, waardoor de baan de hele dag beschikbaar is voor pro karts.

Dit kan oplopen tot ~ 6 uur rijtijd per dag !

Waarom een pro kart?

De pro kart is de ideale doorgroei kart. In verband met zijn lage onderhoudskosten – wat nagenoeg iedereen zelf kan doen – is dit de perfecte low-budget klasse.

Enkele tientallen jaren was het niet ongebruikelijk dat er richting de 60 pro karts aan de start stonden. De pro kart is gebouwd voor endurance, of uithoudingsraces. De snelste is niet per definitie degene die gaat winnen. Zolang je kart maar heel blijft. Hele leuke klasse om door te groeien vanuit bijvoorbeeld een huurkart kampioenschap.

Pro karten kun je heel leuk samendoen met één of meerdere teamgenoten, waardoor de kosten (per persoon) nog eens minimaal halveren.

Hoe ziet de toekomst van Pro Kart Nederland eruit?

Voor 2023 hadden we 50 inschrijvingen voor het pro kart kampioenschap, welke is opgedeeld in 3 klasses. Vanaf 2024 is er zelfs plaats voor maximaal 60 teams.

De drie klasses zijn de Super Pro-klasse voor de echte die-hards, de Pro klasse voor de middenmoot en de de Club-klasse voor de rijders welke bijvoorbeeld nét zijn begonnen. Ook de rijders die al wat ouder (en wellicht zwaarder  zijn), zullen zich meer op hun gemak vinden in de Club-klasse. Bij de pro kart staat FUN voor op, lol hebben. Genieten van een lekkere dag rijden op de baan.

Omdat de onderhoudskosten & de inschrijfkosten van een evenement laag zijn in verhouding tot wedstrijden bij andere klasses, zijn de pro karts zeer zéker aan het groeien. Voor minder geld krijg je vele malen meer rijtijd!

 

Wat kost een pro kart?

Afhankelijk van de staat van een kart en het aantal reserve onderdelen, kost een  tweedehands pro kart tussen de €750 en de €1500. Je vindt ze o.a. op Marktplaats.nl of natuurlijk op de baan.

Er zijn een aantal fabrikanten welke hun frames doorontwikkelen en nieuwe frames aanbieden. Enkele namen zijn: Haase, MS, BRM, Koene Kart, Wright, 7, en anderen.

Heb je nog géén eigen pro kart en wil je meer informatie ? Stuur even een berichtje naar info@prokartnederland.nl

Arive and drive?

Jazeker. Enkele teams verhuren ook een pro kart. Zodoende kun jij kennismaken met de pro karts, de ervaring eens proeven. Wij weten wel zeker dat je daarna verkocht bent.

Neem contact op met de organisatie om een kart te huren en wij nemen contact met je op.

Welk onderhoud is er nodig en kan ik het zelf?

Mocht je een eigen kart aanschaffen, dan moet je die natuurlijk ook onderhouden. De kosten voor onderhoud zijn laag met de 2 Honda GX160 4-takt motoren. Olie verversen en nieuwe bougies zijn voldoende. Hou wel even de staat van je ketting en tandwielen e.d. in de gaten.

De pro kart klasse is een klasse waarin de running-costs per kart vele malen lager zijn dan de overige kart-klasses. Het onderhoud kan doorgaans worden gedaan met een standaard doppensetje, wat steek-/ringsleutels, een (rubberen/nylon) hamer en wat schroevendraaiers.

Reglementen?

We proberen het pro karten zo laag drempelig als mogelijk te houden.
Hierdoor heeft iedereen de mogelijkheid om te rijden. 

Alle pro karts die meerijden dienen te voldoen aan het technisch reglement. Het technisch reglement zorgt er voor dat alle karts in de basis helemaal hetzelfde zijn. De onderdelen welke mogen worden gebruikt staan allemaal beschreven in dit reglement (inclusief de orginele Honda onderdelennummers). Niet originele Honda onderdelen mogen niet worden gebruikt.

Náást is er ook nog een document met sportief reglement. Ga naar de 'reglementen' pagina om ze te bekijken.
 

Ben ik verplicht om mee te doen aan een kampioenschap?

Nee dit is niet noodzakelijk. Begin je net met pro karten, of wil je eens proberen met een (huur-)pro kart, neem dan contact op met de organisatie.

Tijdens ons kampioenschap kun je meerijden op de wedstrijddagen maar ook houden we trainingsavonden.

Trainingsavonden bij Kart Centrum Lelystad

Er worden door het jaar trainingsavonden georganiseerd.

Veelal zijn dit dinsdagavonden en deze zullen worden gehouden bij Kart Centrum Lelystad.

Ken je de pro kart klasse nog niet ? Kom eens lang ! Indien je van te voren aangeeft bij de organisatie dat je langs wil komen, proberen wij te zorgen dat je op één van de (arrive and drive) karts kunt plaatsnemen.

Voor een trainingsavond is geen KNAF licentie vereist.

Voldoet mijn kart aan de reglementen?

Indien je twijfelt of jouw kart voldoet aan de reglementen kun je altijd contact opnemen met iemand van de organisatie. Het technisch reglement beschrijft waaraan jouw kart dient te voldoen.

Wat zijn de kosten voor een kampioenschap of een losse wedstrijd?

Bekijk deze pagina, op deze pagina staan de kosten voor het meedoen aan het kampioenschap, en de prijzen voor losse evenementen.

Gaan jullie ook 6 - 12 uurs races organiseren?

Onze prioriteit ligt voornamelijk op het organiseren van het pro kart kampioenschap. Dit kampioenschap bestaat uit 7 races, op verschillende banen.

Sinds 2022 zijn wij als organisatie KNAF lid. Dit houdt concreet in dat wij voor de KNAF, sectie karting, de enige endurance tak van onze kart sport zijn geworden.

Alle endurance wedstrijden binnen het karting gedeelte van de KNAF zullen dus in de basis via (of in overleg mét) Pro Kart Nederland dienen te worden georganiseerd.

We zullen de focus voornamelijk hebben op 4 en 5 uurs races, met wellicht een uitstapje naar een 6 uurs race.

Waar koop ik onderdelen?

Je kunt onderdelen vinden bij diverse webshops en marktplaats. De webshop www.prokartshop.nl is speciaal opgericht voor de Pro Karts.

Note: www.prokartshop.nl is geen onderdeel van Pro Kart Nederland.

 

organisatie Pro Kart Nederland
 

Door wie wordt dit kampioenschap georganiseerd?

Pro Kart Nederland is een geregistreerde organisatie bij de KVK, bestaande uit 5 gedegen bestuurders.

Het bestuur zal er voor zorg dragen dat het reilen en zeilen ten aanzien van de organisatie in goede banen wordt geleidt.

Moet ik zelf een KNAF licentie/verzekering aanschaffen of regelen?

De rijder dient zelf (via de KNAF) een licentie aan te vragen bij de KNAF.

Deze licenties zijn 1 kalenderjaar geldig.

KNAF verstrekt, ondanks eerdere berichtgevingen, geen daglicenties meer.

TIP: Een medische keuring is vereist bij het aanvragen van een licentie. Vaak kan deze worden uitgevoerd door een niet-eigen huisarts. Naar een keuringsdag toegaan is in die gevallen niet nodig.

Hoe en wanneer dient er te worden betaald?

Mensen die zich inschrijven op het kampioenschap zijn betalingsplichtig voor het gehele bedrag. De betaling zal worden gedaan aan Stichting Pro Kart Nederland.

  • Bij inschrijven, zal een betaling worden gedaan.

Voor de mensen/teams welke niet in één keer willen betalen, maar in 2 termijnen, bestaat de volgende mogelijkheid:

  • Bij inschrijven (december/januari), zal een eerste betaling (via de webshop) te worden gedaan.
  • Rond de zomervakantie (juli) zal een tweede betaling worden gedaan voor het tweede deel van het seizoen.

LET OP: Schrijf je je in voor het kampioenschap, dan ben je ook in dit geval betalingsplichtig voor het tweede deel van het seizoen.

 

Is een KNAF licentie/verzekering verplicht?

Pro Kart Nederland heeft zich aangesloten bij de KNAF. Het rijden zonder KNAF licentie is niet mogelijk bij Pro Kart Nederland.

Rijders zullen worden gecontroleerd op het in bezit hebben van een licentie. Indien geen licentie kan worden getoond, is deelname uitgesloten. Restitutie van inschrijfgeld wordt niet gedaan als blijkt dat rijder geen KNAF licentie heeft.

Rijders dienen zelf hun KNAF licentie te regelen.

Zijn losse wedstrijden mogelijk ?

Wanneer je je niet hebt ingeschreven voor het kampioenschap kun je je toch inschrijven voor één of meerdere van de races. Een KNAF licentie is dan ook verplicht.

De kosten voor een losse inschrijving zullen hoger zijn. De mensen die zich inschrijven voor het kampioenschap maken het mogelijk dat we dit kampioenschap kunnen organiseren.

Zonder die inschrijvingen kunnen we geen banen reserveren, en de hele organisatie professioneel neerzetten. Begrijpelijk dus dat de mensen die het kampioenschap helpen door zich in te schrijven een lager bedrag betalen.

Officials?

We hebben de beschikking over een vaste groep officials. Deze KNAF gelicenseerde officials zijn automatisch verzekerd bij/door de KNAF tijdens onze evenementen.

Deze officials zullen het hele jaar op onze evenementen aanwezig zijn. Zij zullen contact hebben met de wedstrijdleiding.

Tenslotte verwachten wij van hun dat zij kennis hebben van onze “Regels en Bepalingen”.

Kan mijn zoon/dochter meerijden?

Jonge coureurs vanaf 15 jaar kunnen meerijden volgens de regels. Zij dienen dan wel onder begeleiding van een ouder te staan.

Let op: Een ouder-/kind licentie bij de KNAF is hier noodzakelijk. Zonder ouder-/kind licentie wordt de junior niet toegelaten op de baan.

Ik heb me ingeschreven voor het endurance kampioenschap, mag ik dan de hele dag rijden?

Dat klopt, heb je je ingeschreven voor het endurance kampioenschap, dan kun je het hele dag programma meerijden.

Waarom een andere/nieuwe stickerset ?

Omdat we met 3 klassen gaan rijden, willen we alle klassen voorzien van nieuwe nummers aan de voor- en achterzijde van de kart.

Elke klasse krijgt zijn eigen achtergrond kleur en kleur letters. Zodoende kunnen we op de baan zien wie welke klasse rijdt. Ook voor de officials (gewichtscontrole), is dit vereist. Startnummers worden door de organisatie verstrekt.


Zie hiervoor het technisch-/ sportief reglement. 

Mag ik zelf een nummer kiezen? Waaraan moeten nummers voldoen?

Pro Kart Nederland deelt de startnummers uit. Je kunt dus niet zelf ‘zomaar’ een nummer gebruiken. Overleg dit eerst met de organisatie.

De organisatie verstrekt nummerstickers voor de voor- en achterkant de ingeschreven karts.

Nummerstickers voor de voor- en achterkant van de karts zijn gebonden aan regels.

Zie hiervoor het technisch-/ sportief reglement.